Search Welkom ! 0 bestellen

Home / Gezondheid / Gezondheidsvoordelen van omega-3 / Hart- en vaatziekten

Het gebruik van omega-3 vetzuren kan het risico op overlijden door hart- en vaatziekten bij zowel mannen als vrouwen verlagen

2015

Vele onderzoeken hebben aangetoond dat omega-3 vetzuren cardiovasculaire ziekten verminderen en uitkomsten verbeteren.1 In het grootste gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek tot 2015, waar 11.324 patiënten met coronaire hartziekte aan deelnamen, nam onder degenen die dagelijks visolie en ALA capsules innamen het aantal sterfgevallen, hartaanvallen en beroertes met 15% af. Daarnaast nam het aantal sterfgevallen aan andere ziektes met 20% af en overleed 45% minder aan een plotselinge dood door een hartaanval in vergelijking met patiënten die placebo’s innamen gedurende een 3,5 jarige follow-up. Bovendien daalden triglyceride niveaus met 4%.2

Daarom moeten zowel plantaardige omega-3 vetzuren (d.w.z. ALA) als visafgeleide omega-3 vetzuren (d.w.z. DHA, EPA) deel uitmaken van een gezond dieet.1 Wetenschappelijk bewijs suggereert dat 0,5-1,8 gram per dag gecombineerd met EPA en DHA, hetzij als vette vis of via een supplement, wordt aanbevolen. 1,5-3 gram per dag met ALA werpt ook zijn vruchten af.3

Referenties

Druk op de bovenstaande getallen in de tekst.

  1. Chaddha A, Eagle KA. 2015. Omega-3 fatty acids and heart health. Circulation 132, e350−e352.
  2. Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravvivenza nell’Infarto miocardico. 1999. Dietary supplementation with n-3 polyunsaturated fatty acids and vitamin E after myocardial infarction: results of the GISSI-Prevenzione trial. Lancet 354, 447−455.
  3. Kris-Etherton PM, Harris WS, Appel LJ; American Heart Association, Nutrition Committee. 2002. Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation 106, 2747−2757.

Link naar de onderzoeksresultaten

http://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.114.015176

      Abonneer op onze nieuwsbrief!
      afsluiten