Search Welkom ! 0 bestellen

Evenwicht tussen omega-6 en omega-3 vetzuren is belangrijk voor de gezondheid

De verandering van eetgewoonten in de afgelopen 100 tot 150 jaar heeft geleid tot een grote verandering van de consumptie van vetzuren.1 De consumptie van omega-6 vetzuren is toegenomen en de consumptie van omega-3 vetzuren is aanzienlijk afgenomen.1 Dit heeft geleid tot een grote onbalans tussen omega-6 en omega-3 vetzuren. De oorspronkelijke gezonde 1:1 verhouding is scheefgegroeid tot 20:1 of zelfs hoger.2 Een zeer grote onbalans als je nagaat dat een gezonde verhouding tussen omega-6 en omega-3 vetzuren 1:1 tot 2:1 zou moeten zijn.3,4 Het huidige westerse dieet met een hoge consumptie van vlees- en worstproducten en een verhoogde inname van plantaardige oliën (via overmatig gebruik in voedselverwerking en van sojaolie en zonnebloemolie), wordt gekenmerkt door grote hoeveelheden omega-6 vetzuren en een tekort aan omega-3 vetzuren.5,6 Bovendien is de omega-3 inname vandaag de dag veel lager als gevolg van de mindere visconsumptie.7

Dit evenwicht is ook van belang voor het voorkomen en behandelen van ziekten

Steeds vaker wordt wetenschappelijk aangetoond dat deze onbalans in de omega-6/omega-3 verhouding kan bijdragen aan een breed scala van lichamelijke en geestelijke aandoeningen.8 Deze omvatten onder andere ADHD, dyslexie en verwante aandoeningen,9,10 hart- en vaatziekten, kanker en ontstekings- en autoimmuunziekten.11  In overzichtsartikelen is aangetoond dat een evenwichtige inname van omega-6 en omega-3 vetzuren noodzakelijk is voor homeostase, normale ontwikkeling en geestelijke gezondheid gedurende de hele levenscyclus.3,12 Bovendien is in andere overzichtsartikelen aangetoond dat dit evenwicht belangrijk is voor de gezondheid en voor het voorkomen en behandelen van cardiovasculaire ziekten en obesitas.2,13 In een ander overzichtsartikel wordt het idee ondersteund dat een lage omega-6/omega-3 verhouding, die wordt verkregen door hoge inname van omega-3 in vergelijking met omega-6, relevant is voor aanhoudende cognitieve functies en daarmee voor de preventie van dementie.14

Hoogwaardige omega-3 vetzuur supplementen kunnen uitkomst bieden

Een lagere verhouding tussen omega-6 en omega-3 vetzuren is dus nodig voor de preventie en behandeling van chronische ziekten.7 Daarom is het van essentieel belang dat al het mogelijke wordt gedaan om de omega-3 vetzuren in de voeding te verhogen en de omega-6 vetzuren te verlagen.2 Een betere verhouding leidt namelijk tot positieve effecten voor de menselijke gezondheid.2,3,12,13,14 Dit kan worden bereikt door onder andere de consumptie van vis te verhogen en de consumptie van vlees en plantaardige oliën die rijk zijn aan omega-6 vetzuren te verlagen.2 De directe bron die het rijkste is aan omega-3 vetzuren (EPA en DHA) is zeevis (zoals makreel, zalm, haring en sardine).15 Toch moet men zich ervan bewust zijn dat de meeste vis die momenteel geconsumeerd wordt, afkomstig is van viskwekerijen, waarbij de voeding minder omega-3 bevat.1 Een reden dat de omega-6/omega-3 verhouding voor kweekvis ongunstiger is in vergelijking met wilde vis, is het toenemende gebruik van relatief goedkope plantaardige oliën die rijk zijn aan omega-6 vetzuren als alternatief voor visolie die rijk is aan omega-3 vetzuren in aquacultuurvoedermiddelen. Dit leidt tot een verminderde voedingswaarde van gekweekte vis.16 Echter, wanneer het niet haalbaar is om omega-3 vetzuren via de voeding te consumeren (bijvoorbeeld als je niet van vette vis houdt, wat vaak het geval is bij kinderen), en voor het gemak, kunnen eveneens het gebruik van hoogwaardige omega-3 vetzuur supplementen gunstig zijn.17

Referenties

Druk op de bovenstaande getallen in de tekst.

  1. Gómez Candela C, Bermejo López LM, Loria Kohen V. 2011. Importance of a balanced omega 6/omega 3 ratio for the maintenance of health. Nutritional recommendations. Nutr Hosp 26(2), 323−329.
  2. Simopoulos AP. 2016. An increase in the Omega-6/Omega-3 fatty acid ratio increases the risk for obesity. Nutrients 8, 128.
  3. Simopoulos AP. 2011. Evolutionary aspects of diet: the omega-6/omega-3 ratio and the brain. Mol Neurobiol 44, 203−215.
  4. Janssen CIF, Kiliaan AJ. 2014. Long-chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFA) from genesis to senescence: the influence of LCPUFA on neural development, aging, and neurodegeneration. Progress in Lipid Research 53, 1−17.
  5. Blasbalg TL, Hibbeln JR, Ramsden CE, Majchrzak SF, Rawlings RR. 2011. Changes in consumption of omega-3 and omega-6 fatty acids in the United States during the 20th century. Am J Clin Nutr 93, 950−962.
  6. Liou YA, King DJ, Zibrik D, Innis SM. 2007. Decreasing linoleic acid with constant alpha-linolenic acid in dietary fats increases (n-3) eicosapentaenoic acid in plasma phospholipids in healthy men. J Nutr 137, 945−952.
  7. Simopoulos AP. 2006. Evolutionary aspects of diet, the omega-6/omega-3 ratio and genetic variation: nutritional implications for chronic diseases. Biomed Pharmacother 60, 5025−07.
  8. Riediger ND, Othman RA, Suh M, Moghadasian MH. 2009. A systemic review of the roles of n-3 fatty acids in health and disease. J Am Diet Assoc 109, 668−679.
  9. Ramakrishnan U, Imhoff-Kunsch B, DiGirolamo AM. 2009. Role of docosahexaenoic acid in maternal and child mental health. Am J Clin Nutr 89, 958−962.
  10. Richardson AJ. 2006. Omega-3 fatty acids in ADHD and related neurodevelopmental disorders. Int Rev Psychiatry 18, 155−172.
  11. Simopoulos AP, Cleland LG, editors. 2003. Omeg-6/omega-3 essential fatty acid ratio: the scientific evidence. World Rev Nutr Diet 92. Basel: Karger.
  12. Simopoulos AP. 2009. Omega-6/omega-3 essential fatty acids: biological effects. In: Simopoulos AP, Bazan NG (eds). Omega-3 fatty acids, the brain and retina. World Rev Nutr Diet 99, 1−16. Basel: Karger.
  13. Simopoulos AP. 2008. The omega-6/omega-3 fatty acid ratio, genetic variation, and cardiovascular disease. Asia Pac J Clin Nutr 17(S1), 131−134.
  14. Loef M, Walach H. 2013. The omega-6/omega-3 ratio and dementia or cognitive decline: a systematic review on human studies and biological evidence. J Nutr Gerontol Geriatr 32, 1−23.
  15. Brenna JT, Salem N Jr, Sinclair AJ, Cunnane SC. 2009. α-Linolenic acid supplementation and conversion to n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in humans. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 80, 85−91.
  16. Strobel C, Jahreis G, Kuhnt K. 2012. Survey of n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids in fish and fish products. Lipids Health Dis 11, 144.
  17. Chaddha A, Eagle KA. 2015. Omega-3 fatty acids and heart health. Circulation 132, e350−e352. 
      Abonneer op onze nieuwsbrief!
      afsluiten