Search Welkom ! 0 bestellen

Home / Ons product in de praktijk

Mermaids Omega-3 voor moeder & kind

De omega-3 vetzuur docosahexaeenzuur (DHA) is van belang voor de normale groei en ontwikkeling van de hersenen en ogen van het kind. De aanleg van het zenuwstelsel begint al vroeg in de zwangerschap. Ook hierbij speelt Omega-3 DHA een rol. Het is belangrijk dat de moeder in een goede conditie aan de zwangerschap begint. Goed dus om de hoeveelheid DHA in het lichaam alvast aan te vullen. In de laatste 3 maanden van de zwangerschap en in de eerste maanden na de geboorte groeien de hersenen van het kind in verhouding erg veel. Hier is veel Omega-3 DHA voor nodig.

Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die goed zijn voor jou als moeder en je toekomstige kind. Uit een groot aantal onderzoeken blijkt dat deze vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten bij volwassenen. De Omega-3 vetzuren zijn essentieel bij de hersenontwikkeling van het kind dat in de buik groeit. Omega-3 vetzuren vind je in vette vis, maar als je geen visliefhebber bent is een Omega-3 supplement de oplossing.

Tijdens de zwangerschap

Met betrekking tot zwangerschap en zuigelingen, werd in het overzichtsartikel geconcludeerd dat er substantieel bewijs is dat DHA van groot belang is tijdens de zwangerschap. En dat het voor zuigelingen een positief effect heeft op de ontwikkeling van de hersenen en de daaruit voortvloeiende cognitieve functie van het kind. Deze effecten op het leervermogen zijn afhankelijk van de DHA-opbouw tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode en onderstrepen de noodzaak voor de moeder om DHA te consumeren via voeding of supplementen tijdens de zwangerschap.

Lees meer >

Na de zwangerschap

Inname van omega-3 door de moeder kan het risico op vroeggeboorte verminderen en lijkt een gunstig effect te hebben op het voorkomen van allergieën.

Tijdens de borstvoeding krijgt het kind Omega-3 DHA via moedermelk. Het is dus raadzaam om vooral door te gaan met het consumeren van voldoende DHA. Zo geef je het kind zolang het nog kan al Omega-3 vetzuren mee. Daarnaast is het ook van belang dat je als moeder je eigen tekort, wat meegaat met de borstvoeding, weer aanvult. En het levert ook nog steeds de voordelen op voor het hart, de hersenen en ogen.

ADHD en Dyslexie

Het sterk toenemend aantal gevallen van ADHD, autisme, dyslexie en dyspraxie in de afgelopen decennia blijkt samen te hangen met een grote afname van de consumptie van voedingsmiddelen die omega-3 vetzuren bevatten(1). Het moderne dieet bevat een enorm tekort aan omega-3 essentiële vetzuren. De bijdrage van omega-3 (EPA en DHA) in het dieet van vele westerse landen ligt ver onder de aanbevolen niveaus die nodig zijn voor de algehele gezondheid. Omega-3 supplementen kunnen zinvol zijn als alternatieve interventie voor jongeren waarbij hun families ervoor kiezen hun kinderen geen medicijnen te geven, als aanvulling op de aanbevolen consumptie van vis.

1. Lees meer >  2. Lees meer >

Extra bronnen

- Voedingscentrum
- Breda Nieuws

      Abonneer op onze nieuwsbrief!
      afsluiten